4 tips voor het kiezen van een goede coach
4 tips voor het kiezen van een goede coach
Je wilt graag hulp bij iets waar je zelf niet uitkomt en besluit een coachtraject te volgen. Maar… bij welke coach? Er zijn ontzettend veel coaches. Coach is geen beschermd beroep, dus iedereen kan zich coach noemen. Waar let je op bij het kiezen van jouw coach?
Tip 1: Zoek uit waar je een coach bij nodig hebt
Schrijf voor jezelf op waar je hulp bij nodig hebt. Waar kom je niet uit? Welke valkuil kom je steeds weer tegen? En wat wil is je doel met een coachtraject? Wat wil je bereiken? Als je dat duidelijk hebt kun je gerichter op zoek naar een coach.
Het kan best lastig zijn om te bepalen wat je doelen zijn en wat je wilt bereiken. Je hebt bijvoorbeeld last van veel piekeren of slecht slapen. Je zit slecht in je vel of je gaat al lange tijd met tegenzin naar je werk. Toch kom je er niet uit waar dat aan ligt en wat je eraan kunt doen. Is dat bij jou het geval? Neem dan contact op. We komen er samen wel uit waar het aan ligt en wat je wilt bereiken.
Tip 2: Kies een coach die goed bij jou past
Er zijn coaches die breed werken en coaches die zich specialiseren in een vakgebied. Sommige coaches werken volgens één methode, andere maken gebruik van meerdere methodes. Wat past bij jou?
Ik ben bijvoorbeeld gespecialiseerd in loopbaan coaching in Amersfoort en stress coaching in Amersfoort. Ik gebruik diverse methodes en oefeningen die jou een stap verder helpen. Een voorbeeld hiervan is de aanpak van beperkende gedachten. Dat zijn gedachten waardoor je afgeremd wordt, zoals: “ik kan dit toch niet”. Door die gedachten te vervangen voor gedachten die je wel helpen, kan je gevoel en gedrag veranderen. Daardoor durf je bijvoorbeeld opeens wel te solliciteren of te spreken in een groep.
Tip 3: Klik met de coach
Je gaat je gedachten en gevoelens delen met de coach. Wel zo fijn als je de coach vertrouwt en er een goede klik is. De website van de coach is een eerste kennismaking. Spreekt de website je aan? Meld je dan aan voor een (gratis) oriëntatie- of kennismakingsgesprek. Vraag tijdens het gesprek zoveel mogelijk over de coach zelf, de werkwijze, hoe lang een coachtraject duurt, het tarief, de locatie, werkdagen e.d. Nog belangrijker dan deze informatie is het gevoel dat je tijdens het gesprek krijgt. Voel je je welkom? Is de coach open en oprecht? Vertrouw je de coach en is er een klik?
Tip 4: Check praktische zaken
Verder zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten, zoals:
- Welke opleiding en ervaring heeft de coach? Past dat bij wat jij nodig hebt? Ik heb bijvoorbeeld een Post-HBO opleiding Life- en loopbaancoach gevolgd, volg regelmatig bijscholing en heb veel ervaring als loopbaancoach in Amersfoort en stresscoach in Amersfoort.
- Hoe ver ben je bereid te reizen en is de locatie goed bereikbaar? Ik coach in Amersfoort op diverse goed bereikbare locaties, zoals tegenover station Amersfoort en vlakbij de A1.
- Is de coach aangesloten bij een beroepsvereniging zoals NOBCO of NOLOC? Een beroepsvereniging staat voor kwaliteit. Aangesloten coaches moeten voldoen aan kwaliteitseisen, bijvoorbeeld op het gebied van scholing en integriteit.
Doe goed onderzoek en vertrouw op je eigen keuzes. Het is ten slotte jouw coachtraject en jij moet je er goed bij voelen. Heel veel succes!
Wil je weten of ik bij je pas? Kijk dan op www.anicha-coaching.nl of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.