Betere leefstijl (deel 2)

Betere leefstijl (deel 2)

Door: Marianne Draaijer

 

 

In mijn vorige blog schreef ik over een betere leefstijl. Hoe ga je bijvoorbeeld om met voeding, beweging, emoties en omgevingsfactoren? Deze keer schrijf ik in het vervolg hierop, een betere leefstijl voor anderen door de keuzes die wij maken. Hoe kunnen onze keuzes in het dagelijks leven effect hebben op de gezondheid van anderen?

Voedselvoorziening

Monsanto is een ontzettend groot bedrijf dat landbouwgif en genetisch gemanipuleerde zaden ontwikkelt.  Het bedrijf aast op een monopolie positie binnen de voedselvoorziening. Er worden gouden bergen beloofd aan de boeren wanneer ze in zee gaan met voorgenoemd bedrijf maar in werkelijkheid is het een strop. De boeren zitten vast aan de dure zaden en giftige bestrijdingmiddelen en komen tot over hun oren in de schulden te zitten. Hierdoor plegen er veel Indiase boeren in de katoenhandel zelfmoord, ze zien geen andere uitweg meer. Daarbij doemen er veel gezondheidsklachten op rondom voorgenoemde zaden en bestrijdingsmiddelen wat de boeren en omgeving treft, onder andere door de verspreiding via het grondwater. Het bekende Roundup is een veelbesproken bestrijdingsmiddel waarvan wetenschappers het in ieder geval hormoonverstorend en kankerverwekkend achten. 

Biologisch en fairtrade

Wat kunnen wij nu doen om dit tegen te gaan? Kies voor biologisch. Zowel in kleding als in voedsel. Deze boeren hoeven niet in zee met Monsanto als wij bereid zijn €0,10 meer te betalen per kilo biologisch katoen. Met betrekking tot voedsel gaf de voedsel en warenautoriteit in 2014 aan dat er vrijwel geen resten van pesticiden te vinden zijn op biologisch geteelde groenten en fruit. Dat dit goed is voor ons om te eten daar ben ik van overtuigd maar ik kies hier ook voor omdat deze boeren kunnen telen met niet giftige bestrijdingsmiddelen. Daardoor geef ik ze een kans gezonder door het leven te gaan samen met alle anderen die voor biologisch kiezen. Naast biologisch is het kiezen voor fairtrade ook goed voor de boeren. Soms gaan deze labels hand in hand, ze staan beiden voor een eerlijker leven en een gezonde aarde. Biologisch gaat echter over het product en fairtrade over de handel, het wil daarom niet zeggen dat een biologisch product altijd fairtrade is of andersom. Het is goed om dit te controleren en waar mogelijk te combineren. Met name op cacao plantages is er met regelmaat nog sprake van ware slavernij, hierbij letten op het fairtrade keurmerk is zeer aan te bevelen. 

Overvliegen

Biologisch geteeld voedsel uit de omgeving waarvoor boeren een eerlijk loon krijgen is het mooist. Het overvliegen van voedsel is schadelijk voor de aarde en de mensen die daarop leven. Vervoer van biologisch geteeld voedsel binnen de omgeving is ook van belang. Tegenwoordig zie ik prachtige initiatieven zoals elektrische busjes of bakfietsen. 

Bewust leven gaat veel verder dan zelf gezond eten en leven! 

Samenvatting: elke consument draagt verantwoording voor zijn of haar eigen lichaam maar ook voor dat van een ander door de keuzes die gemaakt worden op gebied van voedsel en kleding. Samen zijn we verantwoordelijk voor een betere en gezondere wereld. 

 

Marianne Draaijer is orthomoleculair therapeut bij Gezondheidspraktijk Vitalis en helpt volwassenen 

en kinderen bij allerlei (onbegrepen) klachten

Marianne Draaijer

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...