Boosheid, teken van zwakte of functioneel?

Boosheid, teken van zwakte of functioneel?

Door: Saskia Bakker

 

Boosheid neemt een aparte plek in tussen alle emoties. Boos zijn hoort niet, is een teken van zwakte, onvermogen en wordt niet geaccepteerd. Het lijkt of we vergeten zijn, dat boosheid ook functioneel kan zijn: het vertelt je dat je iets belangrijk vindt en geeft je een boost om tot actie over te gaan. In mijn praktijk komt het met enige regelmaat voor, dat tijdens een sessie boosheid naar boven komt, soms in alle hevigheid, maar vaker heel voorzichtig. De cliënt probeert dit opborrelende gevoel te onderdrukken en te controleren. Wat is dat toch, dat boosheid er niet mag zijn? Antwoorden variëren van ‘ik schiet er toch niets mee op, want het verandert de situatie niet’ tot ‘ik ben bang dat als ik de boosheid eenmaal toelaat, er dan geen stoppen meer aan is’.

Toelaten van boosheid
Je winst met het toelaten van je boosheid is, dat door de erkenning hiervan je ruimte geeft aan jezelf en dat de macht van boosheid kleiner wordt. Juist het onderdrukken, wegwuiven of (nog erger) weglachen maakt, dat áls de boosheid er dan eindelijk uitkomt, dit vaak in een onbenullige situatie gebeurt en met een intensiteit die niet in verhouding staat hiermee. Al die opgekropte frustratie, pijn, verdriet en miskenning pakt die kans om eens goed los te gaan. Vervelend voor iedereen, mogelijk beschadigend én het had voorkomen kunnen worden.

Wanneer de boosheid gevoeld is, ontstaat er vervolgens ruimte om de échte emotie toe te laten die zich verstopt had in een deken van boosheid. Boosheid is namelijk een soort ‘surrogaat-emotie’. We ervaren het onbewust als veiliger om boosheid te tonen, dan om aan een ander (of onszelf) toe te geven, dat we gekwetst zijn of ons niet erkend of serieus genomen voelen. Dus worden we maar boos en bouwen een muur om ons gevoel.

Wees eerlijk naar jezelf
Voel de eerstvolgende keer dat je woest wordt eens, wat er werkelijk aan de hand is. Wat maakt, dat je opeens ploft omdat jíj altijd de enige bent die de spullen die op de trap liggen, meeneemt naar boven? Dat je razend kan worden van een collega, die stelselmatig te laat bij welk overleg dan ook ongegeneerd binnenkomt zeilen, terwijl jij altijd keurig een paar minuten voor de start aanwezig bent? Dat je woest op je ouders bent, omdat ze altijd wat te miepen hebben? Voel je ‘m al borrelen? ;-) Het heeft te maken met jouw verwachtingen van een ander, waar deze vervolgens niet aan voldoet. En wat doet dat dan echt met jou?

Bij Sassense breken we deze dikke, oude en zorgvuldig opgebouwde muren weer af. En bouwen we aan het je durven uitspreken. Ja, dat doet soms pijn, fysiek en/of geestelijk. Uiteindelijk geeft het je vrijheid, een rustiger hoofd, minder hartenpijn en bovenal een meer senang voelen met jezelf.

Tips
Wat kun je per direct zelf al doen om beter met opborrelende boosheid om te gaan:

  1. Neem wat je vindt, denkt en voelt serieus.
  2. Neem een time out, stap letterlijk uit de situatie, die je boos maakt
  3. Soms is acceptatie de enige oplossing: het heeft geen zin om boos te worden, dat je weer in de verkeerde kassarij bent gaan staan…..

Saskia Bakker

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...