Loslaten
Loslaten
Door: Saskia Bakker
Loslaten, wat een af-schu-we-lijk woord is dit soms toch. Dagelijks komt het voorbij, in de media, in gesprekken, in mijn praktijk: ‘als ik het nou toch maar kon loslaten…’.
In het werkwoord loslaten lijkt ‘alles’ te liggen besloten, wat dat ‘alles’ dan ook moge zijn. In ieder geval roept het woord loslaten iets in ons op van ultieme vrijheid, van ‘ooohhh, als… dan…’
Het vervelende van het woord ‘loslaten’ is, dat het lijkt alsof je iets kunt ‘doen’ om ergens geen last meer van te hebben. Als je nou maar drie keer door die hoepel springt, een maand geen chocola eet (uhhhhh), doet alsof die prikkende opmerkingen van je moeder je niets meer doen, dan heb je ‘losgelaten’. Néé, pech, jammer, helaas, zo werkt het dus niet.
De uitdaging zit ‘m er juist in, dat je niet ‘doet’, maar ‘bent’ met wat er is. Welk issue, gedachte of overtuiging het ook is. Een thema blijft net zolang je aandacht vragen, totdat je het recht in de ogen kijkt, ziet, erkent, omarmt en er oké mee bent. Ik hoor je al denken: ‘maar hoe DOE ik dat?’ ;-) En: ‘en hoe lang duurt het dan voordat ik het kan loslaten?’
Daar heb ik geen pasklaar antwoord voor. Vaak heb je een overtuiging al jaren. En begin je je er misschien nu pas bewust van te worden, dat je in een bepaald patroon duikt bijvoorbeeld als je je ouders spreekt. Je mag jezelf de tijd geven om hier los van te komen. Stap 1 is erkennen, dat je bepaald gedrag vertoont, wat je helemaal niet wilt. Een volgende stap is jezelf hier niet om afwijzen, maar begrijpen (met je gevoel, niet je verstand), dat je dit gedrag hebt aangeleerd als beschermingsmechanisme, zeer waarschijnlijk onbewust en met als doel je toen staande te houden om wat voor reden dan ook. Het kan ook doodeng voelen om toe te geven aan jezelf, dat een bepaald patroon, dat jarenlang als een warme jas heeft gezeten, nu eigenlijk toch al een tijdje niet meer past.
Dit kan een fikse uitdaging zijn, en soms ook pijnlijk en verdrietig om te zien hoe je jezelf zo lang te kort hebt gedaan. En om onder ogen te zien, wat heeft gemaakt dat je dit mechanisme hebt ontwikkeld. Het is onderdeel van het helingsproces en van ‘het loslaten’. Als je patronen herkent en erkent, dan laat het langzaam jou los. En zul je zien, dat dát inderdaad vrijheid, plezier en ruimte geeft.
Mocht je hulp of een zetje nodig hebben bij het ‘loslaten’, laat het me weten, dan bekijken we samen hoe integrale massages, healingen en/of bewustwordingsgesprekken je hierin kunnen ondersteunen.
Saskia Bakker, eigenaar Sassense, praktijk voor massage en bewustzijnswerk